Yalnızlık Yanlışlık mıdır?
Hani hatırlar mısınız Türkçe dilbilgisi dersinde yazım yanlışları anlatılırken en çok yapılan hatalardan biridir: Yalnıza yanlız, yanlışa yalnış demek. Biri yalından diğeri yanılmaktan gelir bilirsiniz.
Peki toplumun bize dikte ettiği kalabalık içerisinde yaşama kültürü, yalnızlığı kötüleme çabaları tıpkı imla hataları gibi basit birer yanlış mı veya ne kadarı doğru? Sizce de yalnızlık hayattaki büyük bir yanlışlık mı?
Hep çok arkadaşın olması telkin edilir, ne kadar network o kadar iş denilir, tenhalarda tek başına yürümememiz söylenir. “Oğlum çık dışarı bi sosyalleşsene, kızım sen de iki laf etsene” sözlerine muhakkak hayatımızın bir evresinde muhatap olmuşuzdur. Elbette insanlarla konuşmak, sosyalleşmek, iletişim kurmak güzel şey. Fakat benim anlamadığım yalnızlığı bu kadar günah keçisi yapmamız, kötülememiz niye?
Yalnızlık bir içsel yolculuktur
İnsanın içsel bir yolculuğa çıkması, derinleşmesi yalnız kalması ile ilgilidir. Bakın psikologlar iç huzuru sağlamak için yalnız bir yerde kendini dinlemeyi tavsiye eder. Yoga veya benzeri meditasyon teknikleri yalnız olarak tavsiye edilir. Nice bilim insanı insanlığı geliştiren icadını yalnız kalarak, aklını ve ruhunu dışarıdan gelebilecek herhangi bir gürültüden uzak tutarak yapmıştır. Kendisine vahiy gelen peygamberler kendilerine yalnızlık sığınakları bulmuşlar, nice evliya da yalnız kalarak çilehanelerde ruhlarını arındırmışlardır.
Nasıl. Çok da öcü bir şey değilmiş demi yalnızlık? Burada anlatmak istediğim yalnızlık sultanlıktır – bekarlık değil miydi o?-, evlenmeyin sakın demek değil!. Veya az insan çok huzur gibi anti hümanist bir söylem içinde değilim. Tabii ki size iyi gelen, hoşlandığınız birini bulduğunuzda evleneceksiniz, yanında vakit geçirmekten mutluluk duyduğunuz arkadaşlar olacak. Ama yalnız kalmayı da bileceksiniz. Yoksa kalabalıklar içinde boğulursunuz.
Yalnızlığı insanlar negatif bir duygu veya fiziksel durum olarak düşünüyorlar. Aslında başkaları için yaşayıp didindiğin, ömrünü tükettiğin hayatta kendine yatırım yaptığın, vakit ayırabildiğin zaman dilimi mekân yeridir yalnızlık…
Neden Yalnızız?
Aslında çoğu insan kalabalıklar içinde yalnızdır, sosyal medyada kendini asosyalyalleştiriyordur. Ama farkında değiliz çoğumuz. Yalnızlığımızı takipçi sayılarımızla gidermeye çalışıyor, başkaları tarafında beğenilme duygumuzu like’larla karşılıyoruz. Ama günün sonunda daha büyük bir boşluğa düşüyoruz. Yanımızda ne omzuna yaslanacağımız birisi ne de derdimizi dökeceğimiz bir nefes bulamıyoruz. instagramda, facebook’ta 5 bin arkadaşın var ama sen de yalnızsın değil mi?
Aile danışmanları bile evliliğin devamı için çiftlere tek başına zaman geçirecekleri alan, zamanlar bırakmasını öneriyorlar. Evet eşimizi, çocuğumuzu, dostlarımızı seveceğiz, onlara zaman ayıracağız ama kendimizi de seveceğiz, kendimizle de baş başa vakit geçireceğiz. Tıp ki uçakta herhangi bir tehlikeli durumda çocuğumuzdan önce oksijen maskesini kendimize takmamız gibi. Biz iyi olursak, herkes iyi olur. Kendimize ayırdığımız vakitlerde zenginleştiğimizi, tazelendiğinizi göreceksiniz.
Kaliteli Yalnızlık Nedir?
Fakat yalnızken geçirilen vakitte ne yaptığınız da önemli. Yalnızım, özgürüm deyip hayatı boşlayan tavırla, sadece tüketerek yaşamak değil kastettiğimiz. İleriki zamanlar için üreteceğiniz şeylere hazırlanmak, kendinize maddi manevi yatırım yapmak, bir gün hayata geçer diye hayaller kurmaktır kaliteli yalnızlık. Cemal Süreyya’nın dediği gibi “İnsanın insana verdiği en değerli şeydir yalnızlık.”
Bir an önce evlenmek için kendisine baskı yapılanlara da “Yalnız olmak yanlış bir kalpte olmaktan iyidir.” sözü yol gösterebilir. Fakat yalnızlığınızı güzelleştiren, size yalnızlıktan daha güzel zamanlar yaşatan biri çıkarsa karşınıza onu da kaçırmayın, hayatınıza dahil edin!
Özetle yalnızlık kiminin korkulu rüyası bazısının arınma limanı. Hayatta bazen yalnızlığın dinginliğinde dinlenmek, bazense kalabalığın içinde huzuru bulmak gerekir.
Benzer videolarımı görmek isterseniz tıklayın.
(812 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)