Bugün veganlık ve islam üzerine konuşacağız. Kurban ve Vegan kelimeleri her Kurban Bayramı arifesinde karşı karşıya gelen 2 olgu, 2 karşıt inanış. Nedir bunları savaş haline getiren sebep gelin beraber bakalım…
Veganlık ve İslam?
Başta şunu söylemek gerekir ki kurban bütün ilahi dinlerde olan bir ibadet. Tarihi ve İslami arka planına baktığımızda ise Hz. İbrahim’in Allah’a sadakatini göstermek için oğlu Hz. İsmail’i kurban etme hadisesi yatıyor. Ve Allah da bu sadakatine karşı bir insanı kurban etmesine izin vermeyerek gökten bir koç göndermek suretiyle onu kurban etmesini buyuruyor. Ve Müslümanlarca her sene Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi vacip olan (Hanefi mezhebinin haricindekilere göre de sünnet) bir ibadet.
“Kurban” Ne Anlama Gelmektedir?
Müslümanlar Allah’a yaklaşmak -zaten kurbanın kelime anlamı da yaklaşmak demek- ve günahlarının bağışlanması için kendi bedenleri yerine belirlenen hayvanları keserek Allah’a karşı acziyetlerini bildirmektedirler. Kesilen hayvanların etlerini de eş-dost-akrabaya, ihtiyaç sahiplerine vererek yardımlaşma duygusu da gelişmektedir.
Vidonun bu kısmında veganların itirazlarına baksak iyi olur. Bu arada bilmeyenler için veganlık: Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde özetlenebilir. Tüm hayvansal gıdalara karşılar yani.
Veganlık Nedir?
Veganlar diyor ki: Ee tamam işte kurban yakınlaşmak demekmiş, yakınlaşmak için hayvanları kesmeye ne gerek var. Bu bir vahşettir. İnsanlara yardım etmek güzel şey. Tamam ama etle yardım yerine onların farklı ihtiyaçları karşılanabilir” diyorlar.
Bu anlayış tamamen dini inanca karşı çıkıp sadece olaya akılla bakan çok yanlış bir zihniyet. Din sadece akla dayanan değil kalple iman edilmesi gereken hükümleri de içerir. Hatta bazı veganlar sadece Kurban ibadetinin olmasının bile İslam’a inanmamak için bir sebep olduğunu ileri sürüyor. Ve veganlığın aslında hayvan sevgisi kisvesi altında ateistliğe giden bir inanış olduğunu iddia edenler de az değil.
Veganlık ve Kurban Bayramı
Veganlığın kurban ve et yememe ile ilgili görüşlerine İslami manada verilebilecek cevaplar var elbet. Öncelikle insanlar Allah’ın helal kıldığını kendilerine haram, haram kıldığını da kendilerine helal kılamazlar. Kuran-ı Kerimin farklı ayetlerinde Allah’ın hayvanları insanlara hizmet etmeleri, bazılarını da yemeleri için yarattığı zikrediliyor. Ayrıntılı ayetleri aşağıda açıklamalar kısmına bırakıyorum.
İslam dini, veganların vahşet olarak nitelediği hayvan kıyımlarına en kesin ve en şiddetli şekilde karşı çıkmaktadır. Zevk için hayvanların avlanılması, hayvanların kötü şartlarda ve acı çekilerek kesilmesi dinen men edilmiştir. Yine Peygamber Efendimiz’in hayvan sevgisi ile alakalı birçok hadisesi, hadisi vardır. Hadisleri de aşağıda açıklamalar kısmına bırakıyorum.
Kurban kesilirken de hayvanlara eziyet edilmemesi için kurbanlığın gözlerinin bağlanması, bıçağın keskin, kasabın ehil olması gibi unsurlar tavsiye edilmektedir.
Veganlar günümüz kapitalist düzeninde hunharca katledilen, kötü şartlar altında acı çekilerek kesilen hayvanları gerekçe göstererek İslam’a, kurbana dil uzatmaya çalışmaktadırlar. Et yememek ayrı bir şey, kurban vahşettir demek çok ayrı bir şeydir. Birisi kişisel tercih denilebilir, ama diğerinde dini bir inanışa hakaret, dinin emirlerine isyan vardır. Ve bu da dinen çok tehlikelidir.
Sonuç
Konu ile alakalı 2 tanınmış simanın röportajlarından alıntıyla videomuzu tamamlayalım:
Son devrin en yardımsever sanatçılarından ve Ahbap yardımlaşma platformunun kurucusu Sanatçı Haluk Levent şöyle diyor: “Vegan değilim çünkü inançlı bir adamım. İnançlı bir adam olmasaydım vegan olabilirdim. İnançlarımda Allah’ım bana kurban eti vermiş, Kurban Bayramı vermiş. Bunu yok sayamam.”
Hayvan Partisi lideri -Türkiye’de hayvan partisi olduğunu biliyor muydunuz? – Demet Esra Köse de diyor ki: Ben vejetaryenim. Fakat dini inancı gereği usulüne uygun, hayvana en az acı çektirecek şekilde kurban kesenlere bir şey diyemem. Ama kasap olmayan kişilerin, hayvanlara acı çektirdiğini duymak istemiyoruz.
Kaynaklar:
https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/658/kurbanin-dini-dayanagi-nedir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d
https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/magazin/haluk-levent-inancim-geregi-vegan-olamam-allahim-bana-kurban-eti-vermis-40918815
https://m.bianet.org/bianet/hayvan-haklari/150597-hayvan-haklari-savunuculari-kurban-bayrami-icin-ne-diyor
Kur’an-ı Kerim Ayetleri ve Hadisi Şerifler
–Nahl Suresi- 5. Ayet: Eti yenen büyük ve küçük baş hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için soğuktan koruyucu şeyler ve başka yararlar vardır, ayrıca onlardan beslenirsiniz.
–Mâide Suresi– 1. Ayet: Ey iman edenler! Sözleşmeleri yerine getirin. İhramda bulunduğunuz sırada avlanmayı helâl saymamanız şartıyla, size bildirilecek olanlar dışındaki “en‘âm” denen hayvanlar sizin için helâl kılınmıştır. Şüphesiz Allah dilediği gibi hükmeder.
–Mü’minûn Suresi – 21. Ayet: Sizin için hayvanlarda da alınacak ders vardır. Size onların karınlarında oluşan nesneden içiriyoruz; onlardan sağladığınız başka birçok fayda da var, etleriyle besleniyorsunuz.)
-Ey Allah’ın Resulü! Bizim için hayvanlardan dolayı da sevap var mı? dediler. Resûl-i Ekrem:
“– Her canlı sebebiyle sevap vardır” buyurdu. (Buhârî, Şürb, 9; Müslim, Selâm 153)
– Bu hayvanın yüzünü dağlayana Allah lânet etsin!” buyurdu. (Müslim, Libâs, 107)
LGBT üzerine hazırlamış olduğum videoyu izlemek için tıklayın.
(689 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)
Bu konudaki en güzel açıklamayı siz yapmışsınız. Allah razı olsun…