Sanal Gerçeklik Nedir? & Arttırılmış Gerçeklik Nedir?
“Sanal Gerçeklik” ve “Artırılmış Gerçeklik” hakkında herkes bir şey söylüyor. Şöyle olacak böyle olacak deniliyor ama aslında nedir bu sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik. Gelin size anlaşılır şekilde anlatayım neymiş.
“Sanal Gerçeklik” Nedir? Yani “Virtual Reality” Nedir? VR Teknolojisi
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) kullanıcıyı dijital görüntülerden oluşan hayali bir dünya içerisine sokarken, Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisi ise görünen fiziki dünyanın üzerine dijital içerik yerleştiriyor.
Yani sanal gerçeklikte kendinizi dış dünyadan tamamen soyutluyorsunuz. Bir sanal gerçeklik gözlüğünü taktığınızda artık tamamen başka bir zaman ve boyuttasınız. Yüzünüzü kaplayan gözlük etrafınızda olan biteni görmenizi engelliyor. Size yeni bir dijital dünyaya sokuyor.
“Arttırılmış Gerçeklik” Nedir? Yani “Augmented Reality” Nedir? AR Teknolojisi
Arttırılmış gerçeklikte ise sanal gerçekliğin tam tersine; fiziki dünyanın üzerine sanal içerik yerleştiriliyor. Mesela popüler oyun uygulaması Pokemon Go. Fiziki dünyanın üzerine sanal içerikler yerleştirilerek kullanıcıya artırılmış gerçeklik yaşatıyor.
Arttırılmış Gerçeklik + Augmented Reality = Mixed Reality Nedir?
Bir de her iki teknolojinin karışımı olan “Mixed Reality” var. Üstün teknoloji ürünü gözlükler yardımıyla fiziki dünyanın üzerine sanki gerçekmiş gibi sanal görüntüler yerleştirmek mümkün. Microsoft Hololens işte bu tip bir teknoloji sunuyor. Mesela bu cihaz sayesinde odanızın içinde Yıldız Savaşı karakterleriyle bir araya gelebiliyorsunuz. Böylece oturma odanız bir oyun alanına dönüşüyor, başka mekandaki bir kişiyle sanki yan yanaymış gibi tele konferans yapabiliyor veya bilgisayarda tasarladığınız bir ürünü sanki gerçekmiş gibi gözünüzün önünde inceleyebiliyorsunuz.
New York merkezli küresel yatırım şirketi Goldman Sachs bir rapor yayınladı. Bu rapora göre sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri birçok sekterde devrim yapacak.
Peki iş dünyası ve sektörler bu teknolojiyle birlikte nasıl bir hal alacak gelin sektörlerde gerçekleşecek değişimlere birlikte göz atalım.
Oyun Dünyasında Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının etkileyeceği sektörlerin birinci sırasında oyun endüstrisi var.
Sanal gerçeklik oyunlarında kullanıcılar üç boyutlu görüntüler sayesinde etraflarıyla etkileşime geçebiliyor, sanki gerçekten oyunun içindeymiş gibi hissediyor ve sanal dünya içerisindeki objeleri hareket ettirebiliyorlar.
Mesela Japon oyun şirketi Bandai Namco isimli bir oyun şirketinin geliştirdiği Fear Of Heights isimli sanal gerçeklik uygulaması. Bu oyunda size verilen bir görevde; 60 katlı gökdelenin tepesine çıkarak, bir tahtanın ucunda mahsur kalmış bir kediyi kurtarmaya çalışıyorsunuz.
Bir örnek de ABD’den. Lunapark devi Six Flags ve Samsung bir ortaklığa giderek, lunapark hız trenlerinde sanal gerçeklik tecrübesi yaşatıyorlar. Trenin iniş ve çıkışlarına göre sanal gerçeklik gözlüğündeki görüntüler eşleniyor ve kullanıcılar Star Wars veya Supermen gibi farklı sanal gerçeklik konsepti içinde hareket ettiğini sanıyor.
Sağlık Sektöründe Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Sanal gerçeklik teknolojisinin sağlık sektörüne yönelik en önemli katkısı güvenli bir ortamda eğitim imkânı sunması. Doktor, hemşire ve tıp personeline yönelik eğitimler veya beyin ameliyatı gibi riskli ameliyatların simülasyonunu sanal gerçeklik uygulamalarıyla yapmak mümkün. Doktorlar normal hayatta yapamayacakları bazı uygulamaları sanal gerçeklikte test edebilecekler.
Aynı zamanda mini operasyonlarında ilacı da sanal gerçeklik. Mesela fobilerinizden arınmak.
Kaliforniya’daki Virtual Reality Medical Center klostrofobi, panik atak, örümcek fobisi, yükseklik korkusu, uçak korkusu, panik atak gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisi için sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanıyor.
Mesela; savaştan dönen askerlerin rehabilitasyonu için Virtual Iraq uygulaması geliştirilmiş. Irak veya Afganistan gibi tehlikeli bölgelerde görev yapıp ülkesine dönen Amerikan askerlerinin görev sonrası travmalardan kurtulması için geliştirilmiş.
Bir diğer örnek PHOBOS adlı uygulama. Örümcek, yükseklik, karanlık klostrofobi gibi farklı korku türleriyle mücadele etmek için yardımcı oluyor.
Güvenli bir ortamda korkularıyla yüzleşen hastaların durumlarında ciddi ilerleme görüldüğü de tıbbi olarak kanıtlanmış.
Emlak Sektöründe Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Emlak şirketleri, projelerini daha iyi anlatmak için sanal gerçeklik teknolojisini kullanıyor. Böylece potansiyel alıcılar satış ofisine gelmeden projenin detaylarına göz atabiliyor ve bir gayrimenkulün sunduğu imkanları önceden görebiliyor.
Sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak müşterilere satın almayı planladıkları evin bitmiş halini canlı biçimde göstermek mümkün. Bu sayede müşteriler sadece evin içini değil, evin bulunduğu kattan görecekleri manzarayı da sanki oradaymış gibi test edebiliyor.
Mesela bir müşteri Londra’daki bir evin içini dışını sanki ordaymış gibi dolaşabiliyor. Müşteriler sanal gerçeklik turları ile evi gerçekten gezermiş gibi yukarı aşağı, sağa veya sola gezinebiliyor. Evin tüm mimari detaylarını oturdukları yerden inceleyebiliyorlar.
Sosyal Ağ ve İletişimde Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Facebook, F8 Geliştiriciler Konferansı’nda, gelişen sanal gerçeklik teknolojilerinin sosyal ağları nasıl şekillendireceğini gösteren etkileyici bir gösteri yaptı. Sahneye çıkan Facebook CTO’su ile başka bir mekânda bulunan Facebook mühendislerinden birisiyle sanal gerçeklik ortamında konuştu ve aynı sanal gerçeklik ortamını paylaştı. Yani sosyal ağlardaki iletişiminiz artık yazışmaktan ve kamera ile konuşmaktan öteye geçecek. Sosyal ağlarda bağlantı kurduğunuz biriyle neler yapabileceğinizi hayal edebiliyor musunuz?
Eğitim Sektöründe Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerinin yakın gelecekte etkileyeceği bir başka alan eğitim. Bu yeni teknoloji farklı okul seviyesindeki öğrenciler kadar profesyonel kuruluşların çalışanları için farklı eğitim fırsatları sunuyor. Öğrenciler astronomi, tıp, coğrafya, tarih ve biyoloji gibi dersleri sanal gerçeklik ortamında etkileyici biçimde alabiliyor. Çalışanlar güvenli ortamda profesyonel eğitim alabiliyor.
Mesela; Titans of Space adlı uygulama gezegenler ve yıldızların dizilişini etkileyici biçimde sanal gerçeklik dünyasında gösteriyor. Uygulamanın Türkçe dil desteği de var.
Bir başka uygulama Streetview VR uygulaması dünyanın çeşitli şehirlerinde sanal tur düzenliyor.
Colosseum VR uygulaması ise kullanıcıları Antik Roma dönemine götürüyor.
Intel’in geliştirdiği Daqri adlı kask, arttırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak çalışanların eğitilmesine yardımcı oluyor. Bir motorcu kaskına benzeyen tasarımı sayesinde fabrika ortamında da güvenle kullanılabiliyor.
#sanalgerçeklik #arttırılmışgerçeklik #mixedreality
” Hazırlanın Mars’a Taşınıyoruz / Peki Uzaya Nasıl Gideceğiz? Uzaya Neden Gidiyoruz? ” konulu yazıma göz atmak ister misiniz? Tıklayın
Benze Youtube videolarımı izlemek ister misiniz? Tıklayın
(621 kez okundu. Bugün 2 kez okundu)