Bugün minimalizm üzerine konuşacağız. Minimalizm nedir ve minimalist bir yaşam üzerine..
Reklamlarda en çok duyduğumuz kelime nedir dersiniz? Bence “daha”…
Hep daha fazlası, daha güzeli, daha büyüğü, daha yenisini vadediyorlar bize ışıltılı ve reklam başına milyonlar kazanan reklam yüzleri.
Minimalizm nedir?
Kapitalizm deliler gibi çalıştırdığı insanlara verdiği parayı yine kendi ürettiği oyuncaklarla geri almasını çok iyi biliyor. Peki ne yapmalı? Acımızdan ölek mi, hiçbir şey almayak mı? Yok öyle bir şey demedim ama kontrollü ve daha sade bir yaşam elimizde! Bunun için ise minimalizm bize yol gösterebilir! Peki nedir bu minimalizm? Sadeliğe ve satın almada işlevselliğe dayalı bir akım.
Ömür Tükeniyor
İnsanlar geçmişe nazaran birçok şeye ve imkana sahip. Ama sorsak hep bir şeyleri eksik, içlerinde bir boşluk var. Ve o boşluğu doldurmak için ıvır zıvır birçok şey alıyorlar, alıyoruz ama yine olmuyor. Olan zamanımıza, paramıza oluyor. Ömür tükeniyor ama alacaklarımız bir türlü bitmiyor.
Sürekli biraz daha fazla almamız, tüketmemiz için bize adeta yalvaran bir dünyadayız. Sanki o hayal ettiğimiz ve nedense başkalarının hep yaşadığına emin olduğumuz ışıltılı hayatla aramızdaki mesafenin sebebi hep o alamadığımız eşyalar. O ayakkabıyı bir alsak çok harika olacağız, Cristiano Ronaldo gibi futbol oynayacağız, o dondurmadan bir ısırık alsak yanındaki kadına da sahip olacağız sanki. Buna inanıyoruz, buna inandırılıyoruz.
Kim ne demiş?
Batılıların Platon’u bizim Eflatun asırlar öncesinden bize şöyle sesleniyor: “Hayatta önemli olan; en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.”
“Az çoktan fazladır!” söylemi üzerine daha fazla düşünmemiz gerekirken “Hayat aldıklarından fazlasıdır!” reklam jinglenı beğendiğimi söylemeden geçmeyelim -Gerçi bir bana reklamının böyle bir reklam çekmesi de ilgincime gitmedi değil.
İnsanlara bu pandemi süreci de gösterdi ki aslında ne çok gereksiz aktivitemiz, giysimiz, arkadaşımız varmış. Ne çok vaktimiz kalıyormuş bu şeylerden kurtulduğumuzda. Hayatımızdaki seçeneklerimizi azalttığımızda zamanımız da paramız da mutluluğumuz da bize kalıyormuş oysaki.
Minimalist yaşam üzerine araştırmalar
Her gün yetişkin bir insan 30 binin üzerinde seçim yapmak zorunda kalıyormuş biliyor musunuz? Bebekler de ise bu sayı bizim 10’da birimiz 3000 civarı. Kim daha mutlu dersiniz?
Araştırmalara göre her insan 80 saatinin 1 saatini kaybettiği veya bulamadığı eşyaları arayarak geçiriyor. Yani ortalama bir insan ömründe bu 1 yıla tekabül ediyor. Yine insanlar daha sonra kullanırım diye satın aldığı eşyaların %80’nine bir daha ilini bile sürmüyormuş.
Sizce dünyanın en zenginlerinden Mark Zuckerberg niye hep gri t-shirt giyiyor? Bu soruya cevabı Zuckerberg’in kendisi versin isterseniz: “Hayati kararlarımı mümkün oldukça basit tutmaya çalışıyorum. Bu şekilde küçük detaylara ayırdığım zamanı verebileceğimiz hizmetlerle ilgili büyük kararlar için kanalize edebiliyorum. Her sabah ne giyeceğimi düşünmek şüphesiz büyük zaman kaybı olurdu.”
Türkiye ’den de örnek isterseniz Acun Ilıca’lının siyah t-shirtlerini gözünüzün önüne getirebilirsiniz. Bu insanların zenginliklerini ispat etmek gibi bir durumları yok. Ama bizim de zengin gibi görünmemize gerek yok. Para ile saadet olmaz klişesine başvurmamıza da gerek yok ama gerçekten paranın mutluluğu satın almadığı bir gerçek. Bu gerçeği refah seviyesi yüksek İskandinav ülkelerindeki intihar oranlarına bakarak görebiliriz.
Öyleyse sadece sağlıklı bir vücut için detox değil sağlıklı bir hayat için sosyal medya detoxu, arkadaş detoxu, eşya detoxu yapmamız şart. Siz hayatınızdaki fazlalıklara göre bu listeyi uzatabilirsiniz. Tüketirken tükenmeyin diyor ve size iki dahi insanın sadelik üzerine 2 güzel sözü ile veda ediyoruz.
Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir (Leonardo Da Vinci)
Bir kütüphane ve bir bahçeniz varsa, ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz demektir (Cicero)
Yazımı Youtube kanalımdan izlemek isterseniz tıklayın.
Fanatizmin Sosyo-Psikolojik nedenleri ve sonuçları üzerine yazımı okumak isterseniz tıklayın.
#minimalizm #kapitalizm #minimalisthayat #minimalist yasam
(391 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)