iphone’da neden şarj cihazı yok?
Yeni Iphone tanıtıldı. Ama telefondan çok şarj aletinden bahsediliyor. Artık buna alışmamız lazım. Zira Iphone bu tür şeylerde hep öncülük etmiştir. Tahminlerimize göre de diğer firmalar da bu yönde hareket edecektir. Daha önce de kulaklık meselesi olmuştu hatırlarsanız.
Bir de Iphone Notch denilen bir şey var. Telefonların üst kısmında yer alan ekran dışı alan. Bu tasarımı da ilk olarak Iphone çıkarmıştı. Şimdi ise diğer markalar da aynısını yapıyor telefon tasarımlarında.
Gelelim tekrar şarj aleti meselesine;
Şarj aletini kutularda vermemelerinin iki sebebi var.
Şarj aleti ve kulaklık vermemelerinin sebepleri
Birinci sebebi tabii ki şirketin fiyat tasarrufu. Diğeri ise çevre temizliği. Aslında bu durum bizim cebimize de avantaj olarak yansıyor demek yanlış olmaz. Çünkü şarj aleti başlığı maliyeti telefonun satış fiyatından düşülmüş durumda.
Çevreye verdiği zarar kısmından biraz bahsetmek istiyorum çünkü çoğu insan bu yeniliğe tepki gösteriyor.
Bu tepkilerden birkaçına yer verebiliriz.
- Yakında telefon da çıkmayacak galiba
- Maliyeti düşürüp 1 dolarlık şarj aletini 50 dolara ek olarak satın aldırmak istiyorlar
- Ekolojik sebepleri geçsinler. Kılıfına uydurup kitleme peşindeler =)
- Adam bulmuş kerizleri yolmadan bırakır mı? Nasıl olsa alıyorlar deyip yakında kutuya telefonda koymazlarsa şaşırmam..
Gibi milyonlarca yorum yazıldı tepkiler verildi.
Ben de onları anlıyorum. Çünkü binlerce lira veriyorsun ancak aldığın telefonu şarj edemiyorsun.
Evinizde Tek Şarj Aleti mi Var?
Ama bir dakika evinizde hiç mi şarj aleti yok. Rakamsal olarak düşündüğümüzde her evde olan şarj aletinin sayısını söyleyemiyorum ancak çok sayıda olduğuna eminim.
Çünkü istatistiklere göre her ailede en az 3 tane telefon var. Ve bu da demektir ki her evde 3 şarj aleti var demektir. Aynı zamanda bazen birden fazla şarj aletimizin de olduğu durumlar var.
Dünyada aylık telefon satışı ne kadar?
Sizinle çok enteresan bir veri paylaşacağım. Her ay dünyada 1.5 milyar telefon satılıyor ve bu da her yıl 1.5 milyar şarj aleti üretilecek ve satılacak demektir. Ki bize göre hiç gerek yok.
Çünkü her şarj aletinin üretimi için kullanılan hammaddeler var. Acaba neler var? Hangi hammaddeler var gelin birlikte bakalım.
Samsung şarj aletine bir göz atalım. Peki neden Samsung. Çünkü Avrupa’daki enstitülerce bu aparat açılmış ve incelenmiş. Peki ne kadar miktarda hangi hammaddelerle karşılaşmışlar? Gelin birlikte bakalım.
Bir şarj aparatında toplam 38 gramlık hammadde var.
19,7 gram plastik
0,5 gram bakır
0,75 gram çelik
1,7 gram alüminyum
6,4 gram Ferriet ( Ferriet’i bilmeyebilirsiniz. Ben de bilmiyordum. Ancak bu madde çeşitli demirleri yüksek ısıda tutarak birleşmelerini sağlayan bir madde imiş.)
Bir de ismini bilemediğimiz toplamı 9 gram olan çeşitli hammaddeler var.
Bu rakamlara bakınca ne saçmalıyorsun? Bunlar hiçbir şey diyebilirsiniz. Ancak bunu 1.5 milyar telefonla çarptığınız zaman;
295 milyon 500 bin kilo plastik
750 bin kilo Bakır
1.125 milyon kilo Çelik
9.600 bin kg Ferriet
25 milyon 500 bin kilo Alüminyum
İsmini bilmediğimiz hammaddelerin toplamı 13 milyon 500 bin kilo
Umarım bunlar artık size bir şeyler ifade ediyordur. Bir de şunu unutmayalım bunları birleştirmek için kullanılacak olan enerjiden bahsetmedik bile henüz. Isıtması, kullanılan kömürler, ortaya çıkardığı karbondioksit, üretim aşamasında çıkan sera gazı salınımı, kullanılan elektrik ve lojistik…
Sonuçta bu şarj aletlerinin tümü kullanıldıktan sonra günün sonunda çöpe gidecek.
İşte bu noktada tam 13 milyon kilo çöpten bahsediyoruz. Bundan sadece çok küçük bir miktarı geri dönüşüme kullanılabiliyor. Kalanını ise ya yakmak yada bir yerde toplamak zorundasınız. Yada fabrikaların yaptığı gibi maalesef ya gömeceksiniz ya da okyanusun derinliklerine bırakacaksınız.
Ben bu rakamları söyleyince artık dünyayı kurtardığımızı zannetmeyelim. Sadece farklı bir perspektiften bakmanızı istedim. Bir şarj aletinin çevreye verdiği zarar bu kadarsa telefonların kendisinin verdiği zarar bunun yüzbinlerce katı diyebiliriz. Küçük adımlarla iyileştirmeler ve tasarruflar güzel bir başlangıç.
Şimdi günceli konuşalım biraz da.
Iphone yaptı ama artık Samsung’unda önümüzdeki yılda şarj aletlerini telefon paketinden çıkaracağı haberini verdi bile.
Bence diğer fabrikalar ve markalar da artık Iphone ve Samsung’un peşinden gidecektir. Tabi ki temelinde yine para yatıyor. Yani şirket üretiminde daha az maliyet harcıyor. Tabi sadece bu değil. Şarj aleti çıkarılınca kutunun kendisi de küçülüyor. Bu da demektir ki maliyet bir tık daha düştü.
Avrupa Birliği Şarj Adaptörleri Düzenlemesi
Bu arada Avrupa Birliği’de fabrikaların şarj aletlerini daha az sayıda satmalarını istiyor. Hatta tüm telefonların ve elektronik aletlerin şarj aletlerinin hem voltaj olarak hem de tasarım olarak aynı olmasını istiyor ki şarj aleti tüketim sayısı azalsın. Kanunlar henüz çıkmadı ama gelecek yıl çıkacak.
Sonuç
Bence çok iyi adımlar atılıyor. Dolayısıyla bir dahaki sefere binlerce lira vererek telefon aldığında içinde şarj aleti görmediğinde şaşırma. Gidip çekmecendeki daha önce kullandığın şarj başlığını alıp kullanmanı tavsiye ederim.
“Dijital Atıklar Çöp Kutusuna Dijital Temizlik Zamanı” başlıklı yazımı okumak ister misiniz? Tıklayın
Benzer Youtube videolarıma göz atmak isterseniz tıklayın
(241 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)