İlkeri İcat Eden Microsoft / Microsoft Surface Duo
Microsoft hiçbir zaman inovatif bir şirket olarak anılmadı. Peki bu doğru mu? Evet, inovasyon anlamında pek iyi bir imajı yok ama aslında ilkleri yapan bir marka Microsoft. Mesela Surface Duo adında yeni bir ürün çıkardılar. Bunu test etme imkânımız olmadı ama Amerika’daki Influencer’ların hepsi de resmen bu ürüne âşık oldular.
“Çok güzel bir tasarıma sahip. Çok da ince.” Meşhur influencerlardan birisi ürünü test etmiş ve bunu gördüğü en şık ürün olarak göstermiş.
Samsung’da bu ürünün benzerlerini çıkardı ama Microsoft’u ondan ayrı tutan bir fikri ve felsefesi var. Nedir bu felsefe? Diğer markalar daha çok büyük bir ekranı nasıl küçük bir cihaz içine sığdırabilirizi düşünürken, Microsoft ise aynı telefonda aynı anda iki uygulamayı yan yana kullanabilirizin yolunu aradılar. Yani çift ekranı farklı işler için kullanabilmekten bahsediyorum. Tabi bunun yolunu bulmuşlar. Hatta bir tık öteye götürüp aynı anda kullandığını iki uygulamayı birleştirebilme özelliğini geliştirmişler. Çok cool bir çözüm değil mi sizce de?
Katlanabilir telefonları diğer markalar da çıkarmaya başladı ancak Microsoft’un ürününde katlanabilir ekranda bir çığır açmışlar ve diğer ürünlere nazaran çok daha iyi bir katlanabilirlik geliştirmişler.
Bu bahsettiklerim Microsoft’un gerçekleştirdiği son inovasyonlardan birisi. Şirketin tarihine baktığımızda ise radikal çözümler ürettiğini gördük. Fakat bu radikal inovasyonlar müşteriler tarafından pek de kabul edilebilir karşılanmamış.
Microsoft İnovasyonları
Gelin şimdi size Microsoft’un ilk olma özelliği taşıyarak gerçekleştirdiği 6 inovatif ürün/fikir örneği göstereyim.
Microsoft Akıllı Saat / Timex Datalink
1- Akıllı saatten başlayalım. Akıllı saati ortaya koyan ilk marka Microsoft’tur. Çünkü ilk akıllı saat Microsoft tarafından 1994 yılında çıkarıldı. O zamanlar ben 4 yaşındaydım =) Tabi o tarihlerde Bluetooth ve Wifi diye bir şey yok. Bu saatin adı Timex Datalink. Timex Datalink kablosuz bir şekilde bilgisayarınıza bağlanabiliyordu. Bilgisayarınızdan ajandanızı açarak günlük programlarınızı kol saatinize aktarabiliyor, hatırlatmalar için bilgisayarınızdan uyarı ses tonları ayarlayabiliyor ve telefon rehberinizi de saatinize aktarabiliyordunuz. Hatta saatinize aktarmış olduğunuz ajandanızın hatırlatma uyarı seslerinden istediğinizi saat üzerinden seçerek kullanabiliyorsunuz. Belki de teknoloji dünyasındaki en inovatif ilk çalışmalardan birisi olan bu saat maalesef tutmadı.
Microsoft Spot Watch
10 yıl sonra benzer konseptte bir saatle yeniden girmeye çalıştılar. Bu kez saatin ismi Spot Watch idi. Açılımı da “Smart Personal Object Technology”. Yani “Akıllı Nesne Teknolojisi”. Bu üründe de kablosuz teknoloji kullanmışlar. Diğer cihazlardaki herhangi bir veriyi saate gönderebiliyorsunuz. Ancak bunu yapmak için FM frekansları kullanmanız gerekiyor. FM frekansları kullanmanın aylık bedeli ise o dönemler 40 Euro idi. Ama 7/24 kolunuza günlük borsa bilgileri, hava durumu hatta o dönemin popüler mesajlaşma uygulaması MSN’den gelen mesajları alabiliyordunuz. O tarihlerde bunlar harika yenilikler. Heyecanla piyasaya sürdüler ancak 4 yıl sonra ürün raflardan kaldırılmak zorunda kalındı. Çünkü FM frekansı her yerde çekmiyordu. Kısacası bu atılımda da maalesef başarısız oldular.
Sonra 2013’te bir şirket Pebble Watch ismiyle akıllı saat çıkardı. 2015’te de hepinizin bildiği Apple Watch çıktı ve piyasaya hâkim oldu. Microsoft ise tüm bunlara sadece bakakaldı.
Microsoft Tablet İnovasyonu
2. ürün çeşitleri ise tabletti. Bakın Bill Gates’in tabletlerle alakalı ne söylüyor. “Tablet bir Microsoft inovasyonudur. Tablete bakın, touch ekranlara bakın, öğrencilerin nasıl kullandığına bakın. Bu eylemlerin hepsi bizim sayemizde fenomen oldu.”
3.Takvim yapraklı 2001 yılını gösterirken yani ben henüz 11 yaşındayken Microsoft bütün dikkatini tabletlere vermişti. Spesifikasyonlar hazırlandı ve fabrikalar da ona göre tablet üretiyorlardı. Hatta Microsoft sadece tabletlere özel bir Windows sürümü de çıkardılar. Bütün fabrikalar üretime başlamışlardı ama bunu da başaramadılar. Bill Gates’in ön görüsüne göre 5 yıl içinde satılan bütün bilgisayarların yarısının tablet olacağını söylemişti. Ama sadece %2’si tablet olarak satıldı. Çünkü tablet çok pahalıydı ve bilgisayarlara nazaran henüz çok az fonksiyonları vardı. Ayrıca kalemle yazmak çok kullanışlı değildi. Tüm bunlara rağmen Microsoft 2007 yılında tekrar yeni bir tablet çalışması ile çıktı piyasaya.
Bill Gates “Ben tablete inanıyorum” cümlesini kurarken Apple ise Ipad üzerinde çalışıyordu. 3 yıl sonra Ipad çıktı. İşte o zaman herkes Apple ı övüyordu artık. Sanki tableti Apple icat etmiş gibi bir hava hâkim oldu tüm dünyada. Bu durum Bill Gates için acı bir tecrübe olsa gerek.
Apple sunumunda ise; “Çok ince. Sadece bu kadar.” dedi Steve Jobs. Çok kısa ve komik =) Microsoft’un tableti iyiydi ama zaman ve sunum olarak çok kötülerdi. Yine başaramadılar.
Microsoft ve Akıllı Telefonlar
4. Şimdi akıllı telefonlara geçelim. Çünkü akıllı telefonlarda da Microsof öncü. IOS’dan ve Android’den öncesinden bahsediyorum. İlk akıllı telefonlar Windows mobile sürümünde çalışıyordu. O zamanlar Nokia, Samsung ve Htc’de vardı. Nokia’nın Symbian işletim sistemi meşhurdu o zamanlar. Diğer tüm telefon üreticileri ise Windows Mobile’a göre telefon üretiyorlar ve telefonlarında Windows yazılımını kullanıyorlardı. Aslında Micosoft Windows bilgisayarları bir nevi telefona çevirmişlerdi. Ve her zaman olduğu gibi telefonda da bir start menüsü ve Dropdawn menüleri vardı. Ekranın dokunmatik hassasiyeti düşüktü. Ara yüzü de çok kötüydü.
2007-2008 yıllarında Android ve IOS’un çıkmasıyla Microsoft düşündüler ve arayüzü değiştirmeye karar verdiler. Tasarımın üzerinde çalıştılar ve Windows Mobile 6.5 sürümünü çıkarttılar. Bu sürüm büyük ikonlarla ve parmakla yönetilebilir ve tıklanabilir bir sürüm oldu. Ancak çok geç kaldılar. Çünkü o zaman IOS, Android, Blackberry ve Nokia piyasaya hâkim olmuşlardı. Telafi etmek için Microsoft yeniden Windows7’yi çıkarttı ama onu da başaramadılar. Ancak Microsoft’un Windows 7’de yaptığı bazı yenilikler ve ara yüzleri yıllar sonra Apple’da görmeye başladık. Bunda da öncülük etti fakat yine başarısız oldu.
Microsoft Surface RT İnovasyonu
5. Laptopu ve bilgisayarı birleştiren ilk marka da Microsoft. Ürünün ismi de Microsoft Surface RT. Bu cihaz hem laptop hem de tablet olabiliyor. Ayağını açıyorsunuz ekran ayakta kalıyor kapaktaki mini klavye ile laptop gibi kullanabiliyorsunuz. Ayağı kapattığınızda ise tablete dönüşüyor. Microsoft bu ürünü 2012 yılında çıkardı. Ve ne oldu? Apple ise bu yıl ipad Pro modelini çıkardı ve satışları patlıyor. Aynı üründen Samsung’da çıkardı. Yani şu an herkesin amacı laptop ile tableti birleştirmek diyebiliriz. Ancak Microsoft bunu zaten 2012 yılında denemiş.
Cihaz Eşleştirmeleri
6. Son olarak da bütün işletim sistemlerini bir araya getirmek istediler. Yani Microsoft çatısı altında yer alan tüm ürünleri eşleştirmek ve birbirlerine bağlamak istiyorlardı. Şu an Apple’ın yaptığı şeyden bahsediyorum. IOS telefonlar ve Apple cihazlarının tümünde telefon ve cihazlar eş zamanlı olarak bütünleşmiş olarak çalışabiliyorlar.
Yani anlayacağınız üzere Microsoft burada trend belirleyen ama başaramayan bir pozisyonda.
Şu anda Microsoft biraz iyi gidiyor. Ama yine de henüz kimseden bir bravo alamadı. Fakat şu katlanabilir model telefonlardan oldukça ümitli. Bakalım kullanıcılar o modele nasıl tepki verecekler.
“Apple’ın Kazanç Sırları ve Steve Jobs” konulu yazıma/videoma göz atmak ister misiniz? Tıklayın
Benzer Youtube videolarıma göz atmak ister misiniz? Tıklayın.
(341 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)