İleri Teknoloji Kamera
Duvarın diğer tarafını görmek. Size de çok çekici gelmiyor mu? Önünüzde bir duvar var ve arkasında ne olduğunu anlayabilen bir kameranız var. Sürücüsüz akıllı araçlarla alakalı hep düşünmüşümdür? Olası bir kazayı veya kesişen yollarda kör noktalardan çıkabilecek araçları veya yayaları nasıl fark edebilir ki diye. Düşünsenize sürücüsüz akıllı araçta gidiyorsunuz. Araç 4 yoldan birine dönecek. Ve döneceğiniz yönden bir araç veya yaya çıkıyor. İşte o kör noktadan gelen yayayı veya aracı tespit edecek, gözle göremediğinizi gören bir kamera düşünün. Bugün size bizim göremediğimiz fakat o tehlikeyi gören kameradan bahsedeceğim.
Stanford Hesaplamalı Görüntüleme Lab’ında David Lindell isimli bir doktora öğrencisinin keşfi bu. Duvarın ardını gösteren kameranın kâşifi de diyebiliriz.
Peki nasıl mı oluyor?
Geliştirdikleri kamera sisteminin karşısına bir siyah perde koyuyorlar. Perdenin arkasına ise gördüğünüz üzere eşyaları yerleştiriyorlar. Fakat kamera o eşyaları siyah perdeden dolayı kesinlikle görmüyor. Kameranın açısına dikkat ederseniz duvara bakıyor. Kamera duvarı tarıyor aslında bir nevi. Ve bu sayede siyah perdenin ardındaki eşyaların üç boyutlu geometrisini çıkarıyorlar.
Peki bu nasıl mümkün oluyor?
Buradaki sır kamera sisteminde. Bu cihaz öylesine gelişmiş bir kamera ki standart bir kamera saniyede 24 kare çekebilir. Ancak bu kamera sistemi saniyede 1 trilyon kare hızında çalışan bir kamera. O kadar hızlı ki, ışığın hareketini bile kaydedebilir. Yani saniyede 300.000 km hızla yayılan bir ışığı an be an yakalayabilen bir kamera düşünün.
Ses Hızından Hızlı Kamera
Işık hızının daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle bir kıyaslama yapalım. Ses hızından 3 kat daha hızlı hareket eden bir insan hayal edin. Sesin saniyede 343 metre yol aldığını düşünürsek bu insan saniyede 1 km yol alsın.
Örneğimizde ışık 1 metreyi saniyenin 3,3 milyarda biri olan 3,3 nanosaniyede katederken, aynı sürede sesin 3 katı hızına sahip olan insan, ancak bir insan saçının genişliğinden daha az mesafe katedebilir. Sanırım bu kameranın neleri yakalayabildiğini daha iyi anlatabildim. Açıkçası bu kamera sistemi 50 pikosaniyede yani saniyenin 50 trilyonda birlik hızla fotonları yakalayabiliyor. Fotonun ise ışığın en küçük parçası olduğunu söyleyelim.
Duvarın Ardını Gösteriyor
Bir başka deneylerinde ise duvara kesik ışık parçaları atan bir lazerle eşleştiriyorlar. Lazer duvara çarpıyor ve duvardan tekrar gelen ışınlar kameraya doğru savruluyor. Ama buradaki detay duvarın diğer tarafına yansıyan ışınlar oradaki cisme çarpıp tekrar duvara geliyor ve duvar da gelen ışınları kameraya yansıtıyor. Işık parçalarının cisme varış süresini elde etmek için duvara farklı açılarla ışınlar gönderiliyor ve bu sayede de duvara yansıyan cismin hareketinin mini bir videosu oluşturuluyor. Ve bu görüntüleme saniyede bir trilyon karelik bir görüntüleme. Işık dalgalarının cisme çarptıktan sonra duvara nasıl sıçradığına bakar mısınız? Bu dalgaların her biri o cismin şekliyle alakalı bir bilgi taşıyor. Kamera sistemi de bu dalgaları alıp sahnenin arkasındaki objenin 3 boyutlu geometrisini oluşturuyorlar. Algoritmaya bakar mısınız?
Şimdi daha can alıcı canlı bir örneğe bakalım.
Bu videoda, yansıtıcı kıyafetin içinde bir insan görüyorsunuz ve kamera sistemi duvarı her saniye dörder kez tarıyor. Bu sayede insanın nerede olup ne yaptığını görüyor. Duvardan kıyafetine saçılan sonra tekrar duvara ve tekrar kameraya gelen ışınları yakalayarak oluşturulan gerçek zamanlı videoya bakar mısınız?
Bu teknoloji sadece bu işe de yaramıyor. Sürücüsüz araçlarda, tıbbi operasyonlarda vücudun erişilimeyen milimetrik alanlarına, hatta diğer gezegenleri keşif için yollanan robotlarda dahi kullanılabilir.
Sonuç
Bence bu teknoloji daha çook farklı alanlarda da kullanılacaktır. Bu tür inovasyonlar da hep duvarların arkasında geliştiriliyor. O duvarın arkasını görmek için üretilmiş bir teknoloji yok henüz. Tek yol çok çalışmak ve çok okumak =)
“1961’den 2.000’li Yıllar İçin 20 Teknolojik Tahmin” konulu yazıma göz atmak ister misiniz? Tıklayın
Benzer Youtube videolarımı izlemek ister misiniz? Tıklayın
(846 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)