Siz fark etseniz de etmeseniz de fontlar yani yazı tipleri her yerinizi sarmış durumda. Marketteki peynir ambalajında, bindiğiniz metronun logosunda, yürüdüğünüz caddenin sağlı sollu dükkân tabelalarında gözünüze çarpıyor veya bilinç altınıza işleniyor…
Fontlar Nasıl Ortaya Çıktı?
Peki bu fontlar nasıl ortaya çıktı ve iletişimimizin, tasarım sektörünün baş köşesine oturdu dersiniz?
Gerçek manada bugün kullandığımız standart fontların temelini matbaanın da mucidi Alman Johannes Gutenberg atmıştır. Tabi ki Gutenberg’den önce yazı vardı ama daha çok el yazısıyla ve farklı formlar yazılıyordu. Ortak bir standart yoktu. 1454-55’te basılan ilk kitap olan İncil’de Gutenberg’in 1282 sayfalık İncil için yaklaşık 300 farklı harf biçimi döktüğü düşünülmektedir. Roman fontu diye anılan bu karakterle basılı materyallerde kullanılan ilk font olarak değerlendirilir. Bastıkları o ünlü İncil için kullandıkları yazı karakterinden ilhamla daha sonra TEXTURA olarak anılan font tasarlanmıştır
İtalik Font
1500’lerde matbaacılık işine İtalyanlar da girdi ve el yazısına daha çok benzeyen yatık fontlar tasarladılar. Neden mi dersiniz? Çünkü bu şekilde aynı sayfaya daha çok yazı sığdırılabiliyordu ve böylece matbaa maliyetleri ucuzlayabiliyordu. Yatık yazı tipini icat ettikleri için İtalya’dan anlamında “italik” adı verilmiştir.
Garamond Fontu
Sonrasında 1525’li yıllarda GARAMOND yazı tipi ortaya çıktı. İlk kullanılan yazı karakterlerine nazaran daha sade ve okunabilir bir dili olan Garamond’un adı on altıncı yüzyılda Parisli oymacı Claude Garamond alır.
Sonrasında ise pek çok farklı font basılı eserler için özel olarak tasarımlanır. Ancak font tarihi ve insanların istedikleri fontları kendileri seçebilmeleri bilgisayarların yaşamımıza girmesiyle başlar. 1950 yılından itibaren fontlar dijital dünyaya taşınmaya başlar. Özellikle de 1980’den sonra bilgisayar kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte font dünyasına yepyeni ve ikonik üyeler eklenir.
Helvetica
Mesela fontların pop starı konumundaki HELVETİCA; 1957 yılında tasarlandı. Tırnaksız bir karakter olan Helvetica özellikle 1984 sonrasında Macintosh tarafından üretilen ürünlerde kullanılmasıyla daha fazla popülerleşti.
Arial
Onun çakması konumundaki ARİAL; aslında Helvatica’nın temelleri üzerine kurulmuştur. Bir proje çerçevesinde bir araya gelen 10 font tasarımcısı tarafından 1982 yılında hazırlanan Arial, bugün özellikle Windows cihazların, Twitter ve Google tarafından en çok kullanılan fontların başında gelir.
Times New Roman
Özellikle basılı yazı dünyasının en popüler fontu TİMES NEW ROMAN, font tarihinin de öncüleri arasında sayılır. İsmini ünlü İngiliz gazetesi Times’tan alır. Meşhur bir tipografi sanatçısı olan Stanley Morison, Times için özel bir font tasarımlamak için görevlendirilir. Ve günümüzde resmi yazışmaların, ödev teslimlerinin, ofis programlarının olmazsa olmaz fontu olmuştur.
Bir diğer ünlü fontumuz da Alman kökenli bir font olan 1927 doğumlu FUTURA, bugün pek çok farklı yerde karşımıza çıkıyor. Özellikle tabela gibi pek çok dış görselde veya logo tasarımlarının aranan fontudur kendileri…
Comic Sans
Ve gelelim font dünyasının yaramaz çocuğu, hafif meşrep COMİC SANS’a. O da 1994 de üretildi ve belki de hakkında en çok konuşulan fonttur diyebiliriz. Normal font standartlarından farklı oluşu, çok alakasız alanlarda kullanılması sebebiyle seveni de çok oldu düşmanı da. Hatta bazıları o kadar ileriye gitmiştir ki fontun yasaklanması için bir web sitesi bile açılmıştır.
Fontlar, tipografi hakkında o kadar anlatılacak şey var ki. Biz de bu yüzden fontlar hakkında bir 3 bölümlük bir video serisi yapalım istedik. Bu ilk bölümde fontların kısaca tarihine değindik. 2. Bölümümüzde fontların psikolojik gücü ve insanlara hissettirebildikleri üzerinde duracağız ve son bölümde de font savaşlarına yer vereceğiz…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
“Geçmişte Hayal Edilen Teknolojiler” konulu yazımı okumak ister misiniz? Tıklayın
Diğer Youtube videolarıma göz atmak için tıklayın.
(2.112 kez okundu. Bugün 2 kez okundu)