Evsel, tıbbi, plastik atık türlerini duymayanınız yoktur. Peki hiç dijital atık diye bir şey duydunuz mu? Öyle ya çağımız teknoloji, dijital çağ diyoruz. Bunun kötü yönde etkileri, doğaya yükü olmayacak mıydı? Oldu elbet. Hem de yükte hafif paha da ağır bir yük. Bu videoyla gelin dijital atıklarımızın dünyaya maliyeti ve ufak bir temizlikle geleceğimize katkımızı konuşalım
Dijital Atık Nedir?
“Dijital Atık” ne ola ki diye sorarsanız sayalım birkaçını: Bütün eski dosyalar, yedek fotoğraflar, yüklenmiş videolar, kullanılmamış uygulamalar, cihazımızın bir köşesinde pusuda bekleyen hiçbir işe yaramayan ne varsa…
Peki bu atıkların ortaya çıkardığı çöplük yığını bize, ülkemize ve dünyaya nelere mal oluyor bakalım mı?
Dijital Atık Araştırmaları
Dijital atıkların ortaya çıkmasının sebepleri temel olarak serverlardan kaynaklanmaktadır. Zira serverların doğaya saldığı sera gazı etkisi, karbondioksit ve karbonmonksit, aynı zamanda tükettiği elektrik, su ve donanımsal giderler gibi kalemlere de sahiptir.
Bu konuda yapılmış araştırmalar, durumun ciddiyetini ortaya koymak için yeterli:
– Her spam mail yani istenmeyen bu mesajlar, maili açmasak bile, atmosfere tahmini 0,3 gram, ekli bir mail ise 50 gram karbondioksit salar.
– Yine maillerden gidelim. Bir araştırmaya göre bir yıl boyunca 1GB mail depolamanın 32.1 kWh tükettiğini gösteriyor, bu normal ev fırını 10 saat çalıştırmaya eş değerdir. Bazı çalışmalara göre, bir mail ortalama 230 KB ye denk gelir. Bu yüzden 30 mail silerseniz 222 Wh tasarruf edersiniz. Bu da, bir düşük enerjili ampulü bir gün kapatmaya eşdeğerdir.
– Ülkelerden örnek vererek devam edelim: Eğer Fransa’da her insan 50 mail silerse, bu bir saatliğine 1.6 milyar düşük enerjili ampulü kapatmaya veya başka bir ifade ile Paris’in bir ucundan bir ucuna yarım gün elektrik tüketimine eşittir.
– Her bir Birleşik Krallık vatandaşı 1 “teşekkürler “maili daha az gönderse, yılda 16.000 tondan fazla karbon tasarruf edilirdi. Bu da 81.000 Madrid uçuşu denk bir miktar.
– Mailden Google’da sörfe geçelim: Bir google araması için çok az miktarda enerji yeterlidir fakat 200 tanesi için gerekli enerji, bir gömleğin ütülenmesi için gerekli enerjiyle neredeyse aynı miktardadır. Sadece Google dakikada 3,8 milyon civarında arama alıyor. Bu da San Francisco şehrinin yıllık enerji tüketimine eşittir.
– Akan çevrimiçi videonun ortalama CO2 tüketimi yılda 300 milyon tonun üzerindedir. Bu, İspanya’nın bir yıl içinde yaydığı CO2 ile aynı. On saatlik filmin HD olarak yayınlanması, Vikipedi ansiklopedisinde yer alan tüm makalelerin toplamından daha fazla bayt gerektirir.
Dijital Atıklar ve Çevre Kirliliği
Bazı tahminlere göre, internetin 10 yıl içerisinde Dünya’daki sera gazının yaklaşık %20’sini ürettiğini tahmin ediyor. 2020’de küresel veri merkezi karbondioksit emisyonu 76 milyon tona ulaştı. Bu sayının önümüzdeki 10 yıllarda 3 katından fazla olması muhtemeldir. Dünya data merkezleri (küresel elektrik kaynaklarının %3’ünü (Tüm İngiltere’den daha fazla bu oran) tüketir ve küresel sera gazı emisyonunun %2’sine (küresel hava taşımacılığı ile yaklaşık aynı miktarda) sebep olur.
Evet sizi bilgiye, istatistiklere boğduğumuzun farkındayız. Ama durumun vahametini göstermek için gerekli bilgiler bunlar. Peki bireysel olarak biz nereden başlayabiliriz, neler yapabiliriz?
Let’s Do It World – Dijital Temizlik Günü – Dünya Günü
Dünya çapında insanları yerel, ulusal ve bölgesel temizlik etkinliklerine katılmak için harekete geçiren küresel bir sivil organizasyonu olan Let’s Do It World, her yıl kutlanan Dünya Günü’nün 50. yıldönümünü kutlamak için şimdiye kadar ki ilk Dijital Temizlik Günü’nü organize etti. Bu yıl “Dünya Günü” için çoğu ülkede korona virüsü sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamaları bulunduğundan çevreyi temizleme etkinlikleri düzenlenemedi. Ancak evden de dünyanın temizliğine katkı sağlayabilmek adına birtakım tavsiyelerde bulunuldu. İşte o tavsiyeler:
Akıllı telefonunu kontrol et: kullanmadığın uygulamam veya galerindeki fazla görselleri sil
Bilgisayarını temizle: gereksiz ve çoğaltılmış dosyalarını temizle
E-posta kutunu boşalt: yüzlerce okunmayan mailini, spamları temizle
Yeni alışkanlıklar edin: Daha az mail göndermenin, uygulama kullanmanın yolarını düşün, uygula
Sonuç
Herkes nasıl kendi evinin önünü süpürdüğünde şehir temiz olursa dijital vatandaşlar olarak bizler teknolojik aletlerimizi ne kadar temiz tutarsak geleceğimizi kurtarmak için bir adım daha atabiliriz. Gelecek elimizde unutmayın!
“İnternetin Sahibi Kim?” konulu yazıma göz atmak isterseniz tıklayın.
Youtube kanalımda yer alan benzer videolarımı izlemek isterseniz tıklayın.
(1.106 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)