Başarının Anahtarı Nedir?
Angela Duckworth New York devlet okullarında bir matematik öğretmeni. Her öğretmenin yaptığı gibi öğrencilerine quizler ve testler yapıp, ev ödevleri veriyor. Bu ödevleri okuyor ve notlar veriyor.
Angela bir süre sonra bir şey fark ediyor. Öğrencilerinden bazıları yüksek IQ seviyesine sahip olmamalarına rağmen başarılı oluyor. Zeki öğrencilerinin ise birçoğunun o kadar da başarılı olmadığını fark ediyor.
Bu sorunun üzerinde uzun bir süre düşünüyor ve şöyle bir yöntem uygulamaya karar veriyor.
Derste zor konuları işlemeden önce öğrencilerine bu konuyu anlamanın imkânsız olmadığını, yeteri kadar çalışırlarsa kesin olarak öğrenebileceklerine dair ikna ediyor ve inandırıyor.
Bu yöntemi uyguladığı derslerde öğrencilerinin zekâ ve kabiliyetlerine bakılmaksızın çoğunluğunun başarılı olduğunu görüyor.
Öğretmenlik yaparak geçirdiği yılların ardından şunu anlamıştı Angela. Motive edici ve psikolojik bir bakış açısı ile verilen eğitimin, öğrencilerin anlaması ve öğrenmesi için en etkili yöntem olduğunu keşfediyor.
Angela artık bir şeyin farkına varmıştı. Zekâ, tek başına kesinlikle yeterli bir şey değildi.
Bunun üzerine Angela bir süre sonra öğretmenliği bırakıp Psikolog olmak üzere yüksek lisansa başlıyor.
Artık hem çocukları hem yetişkinleri hem de şirketleri incelemeye başlıyor. Her çalışmasında sorduğu soru “Burada kim, neden başarılı olmuş?”
Askeri akademilere girmiş öğrencilerin hangilerinin akademide kalıp hangilerinin yarıda bırakacağını, şirket çalışanlarının hangilerinin işini bırakacağı hangilerinin işlerine devam edeceğini, hangilerinin en fazla parayı kazanacağı gibi sorular üzerinde yaptığı çalışmaları raporlamaya başladı. Çalışmalarını yaparken kişinin ve bulunduğu ortamın tüm değişken değerlerini de göz önünde bulundurmayı ihmal etmedi.
Başarının Anahtarı Zeka mıdır?
Ve başarının en önemli habercisi olan şeyi buldu. Bulduğu şey sosyal zekâ değildi. Güzel görünüş, fiziksel sağlık ya da IQ. Bunlar da değildi.
Peki neydi?
Metanet. Evet keşfettiği şey tam olarak Metanet idi.
Metanet Nedir?
Metanet genellikle yetenekten bağımsızdır. Hatta bazen yetenekle ters bir ilişki içindedir. Hatta ve hatta araştırmalar yetenekli insanların çoğunlukla sorumluluklarını yerine getirmediğini gösteriyor.
Metanet; uzun vadeli hedefler, başarılar ve mutluluklar için tutku ve sebat gösterebilmenin adıdır. Dayanma gücüne sahip olmaktır. Günlük, haftalık ya da aylık değil; geleceği gerçeğe dönüştürmek için yıllar süren gerçekten zorlu bir süreçten ibarettir. Metanet insanın geleceğine bağlanır.
Metanet; olanlar karşısında sakin, güçlü, vakur ve sabırlı bir duruşa sahip olmaktır.
- Oğlu savaşta olan annenin evladını bekleyebilmesidir metanet.
- Sevdiklerini kendi ellerinle mezara koyabilmektir metanet.
- Yoğun bakım kapısında içerde yatan sevdiğine camdan bakarak gülümseyerek el sallayabilmektir.
- Bir ömür yaşattığın şeylerin güzelliklerine gölge düşmesine izin vermemektir.
- Kuyruğunu dik tutmak değil hissettiklerini söyleyebilecek cesarete sahip olmaktır.
- Acı çekmeyi göze alarak ruhunla yüzleşebilmektir metanet.
- Yağmurda sırılsıklam olsan dahi yürümeye devam edebilmektir.
- Şerefle kardeş, tevazu ile nikahlı olabilmektir.
- Eşinin eşcinsel olduğunu ve bunun ticaretini yaptığını öğrenip bundan kimseye bahsetmeden çocuklarını alıp sessiz sedasız çıkarak yeni bir hayat kurabilmektir.
- Mutlu bir evliliği olmadan üçüncü çocuğuna hamile kalmasına rağmen bedeninin zehrini başka kucaklarda aramamasıdır.
- Üç kuruş maaşla harama ve hileye el uzatmadan evini geçindirerek çocuk büyütebilen insanların hayat karşısındaki duruşudur metanet.
- Düştüğünde yeniden ayağa kalkabilmektir. Hata yapmaya ve yanlış yapmaya hazır olmak demektir.
- Talip olduysan yaşamaya ihtiyacın olan en önemli şeydir.
- Korudukça, seni öldürdüğünü sandığın şeydir metanet.
- Ve en önemlisi tüm bunlara isyan etmemektir.
Kaynakça: Psikolog ve Bilim Yazarı Angela Lee Duckworth‘un yazılarından ve çok az sayıda olsa da farklı kişilerin tanımlamalarından faydalanılmıştır..
Depresyonda olduğunuzu düşünüyor musunuz? O halde tıklayın
Uzakdoğu’nun Sokrates’i olarak anılan Konfüçyüs’ün başarı dolu hayatına göz atmak ister misiniz? Tıklayın
(572 kez okundu. Bugün 1 kez okundu)